7 nehezen észrevehető jel, hogy nem eszel elég rostot

Borítókép: 7 nehezen észrevehető jel, hogy nem eszel elég rostot Forrás: Getty Images/Jordan Siemens
Az egészséges táplálkozás egyik alapvető eleme a megfelelő mennyiségű rost fogyasztása. A rostok nemcsak emésztőrendszerünk egészségéhez nélkülözhetetlenek, de fontos szerepük van az általános jóllétünkben is, hiányuk számtalan egészségügyi problémát és akár jelentősebb hízást is okozhat. Mutatjuk, melyek a rostszegény táplálkozás figyelmeztető jelei, és arra is adunk pár tippet, hogyan biztosíthatod a napi rostbevitelt!

Miért fontos a megfelelő rostbevitel?

A rostok létfontosságúak az egészséges emésztéshez és számos más egészségügyi előnyük is van:

1, Támogatják az emésztést

A rostok segítik az ételek gyorsabb áthaladását az emésztőrendszeren, megakadályozva a székrekedést.

2, Segítenek a vércukorszint szabályozásában

A rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, ezáltal stabilizálják a vércukorszintet és csökkentik a cukorbetegség kockázatát.

3, Hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez

A rostok csökkentik az LDL koleszterinszintet és a vérnyomást, ezáltal hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

4, Segítenek a testsúly szabályozásában

A rostok elősegítik a teltségérzetet, ami segít csökkenteni a kalóriabevitelt, és támogatja a testsúly szabályozását.

5, Biztosítják a bélflóra egészségét

A rostok táplálják a bélben élő hasznos baktériumokat, elősegítve a bélflóra egészségét és az immunrendszer megfelelő működését.

Forrás: Silvia/Pixabay
A rostok a bélflóra egészségének legfőbb támogatói.

Sokszor nehéz kiszúrni, hogy a rostszegény táplálkozás okozza a kellemetlen tüneteinket, de ha az alábbiakat tapasztalod, akár erről is szó lehet.

Íme 7 nehezen észrevehető jel, hogy túl kevés rostot fogyasztasz!

Így növelheted a rostbeviteled!

Az ajánlott napi rostbevitel felnőttek számára körülbelül 25-30 gramm, amelyet változatos és kiegyensúlyozott étrenddel érhetsz el.

  • Fogyassz több gyümölcsöt és zöldséget, különösen a héjukkal együtt.
  • Válassz teljes kiőrlésű gabonaféléket a finomított helyett.
  • Az étrendedbe rendszeresen iktass be hüvelyeseket, mint a bab, borsó és lencse.
  • Egészségtelen, cukros nasik helyett ropogtass magvakat és dióféléket, amelyek rostban gazdagok.
  • Ha édes ízre vágysz, egyél cukormentes granolát gyümölcsökkel gazdagítva vagy készíts magadnak zabkását egy kis mézzel, fahéjjal és pirított magvakkal.

Forrás