Hogyan lesz igazán szép a mézeskalács díszítése? Így készül a tökéletes cukormáz

Borítókép: Hogyan lesz igazán szép a mézeskalács díszítése? Így készül a tökéletes cukormáz Forrás: Getty Images
Biztosan vannak olyanok, akik már október óta karácsony-lázban égnek, de akiknek a hideg idő és a hóesés hozta meg az ünnepi hangulatot, van egy jó hírünk! Itt az ideje elkészíteni a tökéletes mézeskalácsokat. Van egy szuper recepted, de nem tudod hogyan díszíthetnéd ki a mézeskalácsokat? Adunk pár tippet hozzá!

A mézeskalács, azonfelül, hogy egy finom sütemény, amit bármikor szívesen fogyasztunk, akár ajándékba is adható vagy otthon is használhatjuk dekorációként az ünnepi asztalon vagy a karácsonyfán.

Szerintem szinte mindenkinek van egy jól bevált mézeskalács receptje. A sütik elkészítése egyáltalán nem nehéz, a jó állagot kell csak eltalálni, és pár percen belül kisülnek az isteni illatú és ötletesebbnél ötletesebb formát öltő sütemények. De ekkor még korántsem dőlhetünk hátra, hiszen szükség van a mézeskalácsok díszítésére is. De hogyan kezdjünk neki?

A tökéletes cukormáz: a legjobb mézeskalács-díszítés

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én akár órákig tudnám nézni azokat a videókat, ahol a mézeskalácsokat szebbnél szebb mintákkal dekorálják, és mindig ámulva figyelem, hogyan képesek ilyen állagot varázsolni a cukormáznak. Pedig akár ti is könnyen elkészíthetitek, és onnantól kezdve csak a képzelet szabhat határt a mézeskalácsok díszítésének.

Első lépés: a megfelelő habzsák beszerzése

A kellékek kapcsán ez az egyik legfontosabb, hiszen a tökéletes formázáshoz tökéletes eszközre van szükség. A díszítéshez akár a boltokban kapható dekortollat vagy nejlonzacskót is használhatod, de akkor jársz a legjobban, ha cukrászati vagy háztartási boltban kifejezetten cukrász habzsákot szerzel be, lehetőleg több példányban, hogy biztosan elég legyen a mézeskalácsok díszítéséhez.

Második lépés: az íróka elkészítése

Ez a krém szükséges ahhoz, hogy az egészen apró mintákat és díszítéseket és kontúrvonalakat megrajzold a mézeskalácsokon. Kézi robotgéppel keverj össze két tojásfehérjét 400 gramm porcukorral, majd nagyjából 5 perc után adj hozzá egy kevés citromlevet. Ennek köszönhetően egy sűrű, fényes felületű krémet kapsz majd, amit tölts bele a habzsákba. Vágj a zsák sarkán egy kis lyukat és kezdődhet is a dekorálás!

Tipp: megoszlanak a vélemények a tökéletes írókarecepttel kapcsolatban. Van, aki egy csipet sót és egy evőkanál étkezési keményít is ad a masszához a még tökéletesebb állagért!

Forrás: Getty Images
A mézeskalácsok díszítéséhez csak pár hozzávalóra és némi kézügyességre van szükséged.

Harmadik lépés: a terülőmáz elkészítése

A cukormáznak van egy kicsit hígabb verziója, amit nagyobb felületek díszítésénél tudsz használni, hiszen ahogy a neve is mondja, szétterítheted a mézeskalácsok felületén. Ugyanúgy készítsd el, mint az írókához alkalmazott cukormázat, csak hígítsd fel pár evőkanál vízzel, vagy adj hozzá még egy kis citromlevet.

Tipp: ha szeretnél többféle színű cukormázat készíteni, adj hozzá ételfestéket, de inkább a por alapút használd, mert a folyékony verzió ronthat a máz állagán és felhígíthatja azt.

Cukorgyöngy, cukorka, csokiszórás – így turbózd fel a mézeskalácsokat!

Természetesen a mázzal még nem ér véget a dekorálás! A mézeskalácsokat akár cukorgyöngyökkel, csodidarabokkal vagy színes cukorkákkal is díszítheted.

Tipp: a gyerekekkel is szuper program lehet a közös sütisütés és dekorálás, ami akár órákra is lefoglalhatja a legkisebbeket!

Mire ügyelj a mézeskalácsok díszítésénél?

Bár a mézeskalácsok díszítése tényleg pofonegyszerűnek tűnik, van pár fontos tanács, amit érdemes szem előtt tartanod.

Pihentetés

Hagyd kihűlni a mézeskalácsokat, mert a forró süteményeken megolvad és szétfolyik a máz. Sőt, az sem baj, ha 1-2 napig pihenteted a sütiket, és csak utána kezdesz bele a dekorálásba.

Megfelelő vastagság

Ha szeretnéd cukormázzal díszíteni a sütiket, ne nyújtsd túl vékonyra a mézeskalács tésztáját, inkább közepes vastagságú legyen!

Időzítés

Hagyj elég időt a porcukor elkeveréséhez, mivel ha az nem oldódik fel rendesen, nem megfelelő állagú mázat kapsz majd.

Ne spórolj a cukorral!

Nem véletlenül hívják cukormáznak, ez adja meg az alapját és a sűrűségét, amivel tökéletesen tudsz majd díszíteni.

Galériánkban még több szuper ötletet elleshetsz a tökéletes mézeskalács-díszítés elkészítéséhez!