A csodálatos petrezselyem - miért edd minél többször?
A petrezselyem a Földközi-tengernél őshonos növény, két leggyakoribb típusa a francia göndör levelű és az olasz lapos levelű. Köztudottan hasznos a magas vérnyomás, allergia és a gyulladásos megbetegedések enyhítésére - ezért is az egyik leghatékonyabb növényként tartják számon a betegségmegelőzésben.
A következők miatt különösen fontos lenne hetente jópárszor fogyasztanod!
Tápanyagban gazdag
Ugyan tartalmaz szénhidrátot, fehérjét és egy kevés zsírt, a rost, A, C, K-vitamin, folát és kálium tartalma is jelentős. A K-vitamin tartalom a véralvadáshoz és a csontok egészsége szempontjából nagyon fontos. Ráadásul antioxidáns-tartalma is kiemelkedő: gazdag a flavonoid nevű antioxidánsban, a tanulmányok szerint ezek segítenek csökkenteni a vastagbélrák, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát. Érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy a szárított petrezselyem sokkal több antioxádánst tartalmaz: pontosan 17x annyit, mint a friss!
Erősíti a csontokat
A petrezselyem gazdag K-vitaminban, ami nélkülözhetetlen tápanyag a csontok optimális egészségéhez. A magas tápanyagtartalmú ételek fogyasztása a törések kockázatának csökkenésével és a csont ásványi sűrűségének javulásával függ össze - ezért is érdemes sok mindent petrezselyemmel enned!
Hozzájárul a szem egészségéhez
A petrezselyem luteint, zeaxantint és béta-karotint tartalmaz - azokat a növényi vegyületeket, amelyek védik a szem egészségét, és csökkenthetik bizonyos, az életkorral összefüggő szembetegségek, például az AMD (időskori makula degeneráció) kialakulásának a kockázatát.