Döntött a WHO: tényleg rákot okozhat az aszpartám
![Borítókép: Döntött a WHO: tényleg rákot okozhat az aszpartám](https://cms.static.marquardmedia.hu/data/cikk/332/332370.1160x480.jpg)
„A rák az egyik vezető halálozási ok világszerte. Évente minden hatodik ember rákban hal meg. A tudomány folyamatosan bővül a rák lehetséges kiváltó vagy elősegítő tényezőinek felmérése érdekében, abban a reményben, hogy csökkenthetjük ezeket a számokat és az emberi áldozatok számát" – mondta Dr. Francesco Branca, a WHO Táplálkozási és Élelmiszerbiztonsági Főosztályának igazgatója a friss lista megjelenésének alkalmából.
A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC), valamint a WHO és FAO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága (JECFA) az elmúlt időszakban független, de egymást kiegészítő vizsgálatokat végzett az aszpartám fogyasztásával kapcsolatos potenciális rákkeltő veszély és egyéb egészségügyi kockázatok felmérésére.
A vizsgálati eredményekből adódóan az aszpartám felkerült a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség listájára mint az emberre nézve lehetséges rákkeltő anyag, az IARC az aszpartámot a 2B csoportba sorolta be. Ebbe a csoportba tartoznak azok az anyagok, melyeknél az emberre gyakorolt rákkeltő hatás vonatkozásában „korlátozott bizonyíték” áll rendelkezésre. Érdemes megemlíteni, hogy ide sorolják az aloe verát és egyes savanyúságokat is.
![](https://cms.static.marquardmedia.hu/data/cikk/332/332368.640.jpg)
Az IARC és a JECFA értékelései az aszpartám hatásáról különböző forrásokból gyűjtött tudományos adatokon alapultak, beleértve a szakmailag lektorált tanulmányokat, kormányzati jelentéseket és szabályozási célokra végzett tanulmányokat. A tanulmányokat független szakértők vizsgálták felül, és mindkét bizottság lépéseket tett az értékelések függetlenségének és megbízhatóságának biztosítására.
A JECFA továbbá arra a következtetésre jutott, hogy az aszpartámra korábban megállapított, 0-40 mg/testtömegkilogramm elfogadható napi beviteli értéket (ADI) megtartja, tehát ez az ajánlás továbbra is érvényben marad.
Mi is az az aszpartám?
Az aszpartám egy olyan mesterséges (kémiai édesítőszer), melyet a nyolcvanas évek óta gyakran használnak élelmiszerekben és főképp diétás, kóla ízű italokban. Hazánkban is számos cukormentes kóla aszpartámmal van édesítve, de vannak kivételek.
Az IARC és a WHO továbbra is kiemelt figyelemmel kíséri az új bizonyítékokat, és arra ösztönzi a független kutatócsoportokat, hogy készítsenek további tanulmányokat az aszpartám-kitettség és a fogyasztók egészségére gyakorolt hatások közötti lehetséges összefüggésről.