Hogyan hat a bor melegben?
Már most érdemes beírni a naptárba azokat a tavaszi-nyári programokat, melyeken a Dubicz Borászat is részt vesz, tehát ahol találkozhattok velünk, és nem utolsósorban borainkkal is. Ezek az események általában a napsütésről, a piknikező fesztiválhangulatról szólnak, no meg persze a borozásról. Így tanácsaink, tippjeink máris hasznosíthatók lesznek, ha esetleg kánikulában vagy nagy melegben látogattok el egy-egy szabadtéri boros programra.
Az alkohol – már minimális mennyiségben fogyasztva is – hatást gyakorol a testhőmérsékletünket ellenőrző folyamatokra. Tehát ha bort iszunk, biztosan nem lesz képes a szervezetünk megtartani ugyanazt a testhőmérsékletet, amelyet anélkül biztosítana számunkra. Éppen ezért szükséges „segítenünk neki”, hogy ez a folyamat minél kisebb terheléssel járjon számára. Így „cserébe” a közérzetünk jó marad, és az egészségünkre is vigyázunk. De mi is történik a szervezetünkkel, amikor melegben bort fogyasztunk? Ismerjük meg a működését, hogy mi is együtt tudjunk működni vele!
Szervezetünk mindig arra törekszik, hogy mint egy kis termosztát, a normális, vagyis a 37 Celsius fok körüli hőmérsékletet szabályozza be. Nagy melegben, tűző napon, de akár egy fülledt levegőjű helyiségben is testünk hőfoka elindul felfelé, ezért a szervezetünk azonnal „kapcsol”, és hűteni kezd. Ezt csak úgy tudja elérni, hogy bőrereinket kitágítja, fokozódik a véráramlás, és megindul a verejtékezés. Ezért is izzadunk nyári melegben többet, hiszen ez a folyamat biztosítja testünk hűtését. Mivel az izzadással vizet veszítünk a szervezetünkből, nagyon fontos azt folyamatosan pótolni, tehát szervezetünket belsőleg hidratálni.