Bazsalikom cserépben? 6 dolog, amit feltétlenül tudnod kell
„Nálunk Szicíliában minden ház előtt nő egy nagy bokor bazsalikom" – meséli lelkesen egy olasz ismerős. Na de mit kell tudni a bazsalikomról, hogy nálunk is növekedjen, bokrosodjon, zöldelljen? Íme néhány tipp:
1. A bazsalikom imádja a napsütést. Az északi fekvésű erkély nem ideális neki. A legjobb, ha 5-6 órán át éri a nap.
2. Szobában is elvan, de akkor is világosabb helyen tartsd és nem árt a tápoldatozás sem.
3. Kánikulában akár naponta kétszer is öntözheted, de egyszer mindenképp. Ha nincs olyan meleg, kétnaponta is elég. A legegyszerűbb, ha akkor öntözöd, ha száraznak érzik a földje.
4. Ne hagyd, hogy túl magasra nőjön – akkor nő majd széltében. Vagyis a termése is bőségesebb lesz.
5. A virágokat – bármilyen szépek – érdemes lecsippenteni, különben hamar kiszárad a száras-leveles része is, illetve megritkul a levéltermés.
6. Ha nem tudsz mit kezdeni a sok bazsalikomlevéllel, készíts belőle pestót! Hozzávalók:
2-4 maréknyi friss bazsalikomlevél
1 csésze extra szűz olívaolaj
fél csésze dió vagy mandula vagy fenyőmag
2 gerezd szétnyomott fokhagyma
2/3 csésze reszelt parmezán
Először a bazsalikomot mixeld az olívával simára, aztán fokozatosan add hozzá a többi összetevőt.
Forrás:attainable-sustainable.net,offbeathome.com