Ízélmények – Avagy erre garantáltan emlékezni fogsz!
![Borítókép: Ízélmények – Avagy erre garantáltan emlékezni fogsz!](https://cms.static.marquardmedia.hu/data/cikk/312/312723.1160x480.jpg)
Ételemlékeink
„Az étel emlékek azért olyan nosztalgikusak, mert kontextus is járul hozzájuk – mondja Whitbourne. – Egy gyerekkori emlékben nem az a bizonyos túrós rétes a lényeg, hanem az egész élmény: a családtagok, akik elkészítették a finom ételeket és tápláltak minket. Mindennek összetett a szimbolikája. A nosztalgia úgy jön létre bennünk, hogy belekóstolunk egy szószba, amitől nemcsak annak a gyerekkori szósznak az íze, hanem a nagymamánk, és az ő otthona is eszünkbe jut. Ez olyan dolog, amit csak az étel tud. És ez a magyarázata annak, hogy bár szóról szóra követjük a nagymamánk legendás aranygaluskájának a receptjét, mégsem tudjuk teljes egészében reprodukálni azt, mert az ízemlékünkben, az ízen kívül egy egész "élménycsomag" szerepel. Ez pedig egy olyan rejtélyes összetevő, amit semmilyen boltban nem árulnak.
![](https://cms.static.marquardmedia.hu/data/cikk/312/312722.640.jpg)
Séfek személyes öröksége
Ne gondold, hogy csak neked vannak ízélményeid, melyeket mindenáron szeretnél újraalkotni! Hazánk neves séfjei ugyanúgy törekednek saját személyes ízörökségük reprodukálására. Az OTP Bank május 27-29 között megrendezésre kerülő Gourmet Fesztiválján pedig végre lehetőségünk is lesz megízlelni hazánk legizgalmasabb kulináris kínálatát ismert séfjeink tolmácsolásában és megismerhetjük az ő személyes receptjeiket és a hozzájuk fűződő „ízélményeiket”, történetüket.
„2020 tavaszán még lelkesen készültünk a jubileumi, 10. fesztiválra, melynek témája - rendhagyó módon - az örökség lett volna” – meséli Nemes Richárd, a Gourmet főszervezője. „Sajnos azonban ezt, az ismert okokból, le kellett mondanunk, mint ahogy a 2021-es fesztivált sem tudtuk megvalósítani. 2022-ben így onnan folytatjuk, ahol két éve abbahagytuk. A Gourmet idén is ugyanúgy jubilál, hiszen ez lesz a 10. rendezvény és a kulcsszó is marad az örökség. Ennek jegyében arra kérjük a kiállító éttermek séfjeit, hogy személyes recepteket, ételeket vegyenek majd elő, megfűszerezve azokat saját történeteikkel”– tette hozzá a főszervező.
Az OTP Bank Gourmet Fesztiválon Magyarország legjobb éttermeit, borászatait és cukrászdáit ismerhetjük – pontosabban ízlelhetjük- meg, a helyszín pedig továbbra is az időközben teljesen megújult Millenáris.
![](https://cms.static.marquardmedia.hu/data/cikk/312/312721.640.jpg)
Gerendai Károly, a Gourmet megálmodója elmondta: „A Fesztivált azzal a céllal hívtuk életre annak idején, hogy a minőségi gasztronómiát a szélesebb hazai közönséggel is megismertessük. Az elmúlt időszak, a turizmus jelentős visszaesése azt erősítette meg, hogy mennyire fontos a hazai közönség, milyen nagy szükség van a magyar látogatókra ahhoz, hogy az itthoni gasztronómia kiváló képviselői talpon tudjanak maradni.”
A Gourmet Fesztiválon az Évamagazin.hu olvasóinak külön jegyvételi lehetősége lesz, amelynek keretében ajándék digitális magazint adunk a Gourmet jegyek mellé: a pénteki, szombati és vasárnapi napijegy mellé 1 darabot, a 3 napos bérlet mellé 3 darabot.