Egy hétig spárgát ettem, és most elmesélem, miért is jó ez, sőt egy remek spárga recepttel is megleplek
![Borítókép: Egy hétig spárgát ettem, és most elmesélem, miért is jó ez, sőt egy remek spárga recepttel is megleplek](https://cms.static.marquardmedia.hu/data/cikk/226/226797.775x400.jpg)
Az elmúlt egy hétben gyakorlatilag tényleg mást sem ettem, mint spárgát. Készült belőle egy nagy halom spárga recept: spárgaleves, spárgás rizottó, baconbe tekert spárga és jó néhányszor grilleztem is pár sípot, csak úgy magában. De az egyik legfinomabb spárga recept amit összedobtam belőle, az a kecskesajtos hmmm, nevezzük talán papucsnak.
A spárga receptbe a pinteresten futottam bele és olyan csodálatosan nézett ki a fotón, hogy úgy éreztem, azonnal el kell készítenem nekem is.
Pofonegyszerű elkészíteni, isteni finom, tökéletes ebédre vagy vacsorára, akár magában fogyasztva, akár egy saláta mellé.
![spárga, spárgaszezon, spárgás-sajtos papucs](https://cms.static.marquardmedia.hu/data/cikk/226/226812-sparga-spargaszezon.640.jpg)
Mint már említettem, a spárga nagyon egészséges. Igazi vitaminlöket: tele van A-, B1, B2, C- és E-vitaminnal, nátriummal, káliummal, kálciummal, foszforral és vassal, ezek mellett folsavval és számtalan jótékony hatású aminosavval. Közel 95%-a víz, kalóriatartalma nagyon csekély és szinte alig tartalmaz cukrot. A zöld spárga valamivel egészségesebb és ízesebb, zsengébb is fehér társánál, de természetesen mindkettőt érdemes fogyasztani. Míg a fehéret tanácsos inkább főzni, addig a zöldet sütheted, grillezheted, párolhatod és friss hajtásait akár nyersen is fogyaszthatod például salátába téve.
Biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb az én szervezetem is meghálálja majd ezt a törődést.
Ezekre figyelj!
- Vásárláskor mindig a friss hajtásokat válaszd. A sípok ne legyenek puhák, szivacsosak és ne legyen rajtuk barnás elszíneződés. Úgy állapíthatod meg, hogy friss-e a spárga, ha a körmödet kissé belevájod a növénybe. Ha levet ereszt, akkor tökéletes állapotban van.
- Hűtőszekrényben egy nedves konyharuhába vagy egy pohár vízbe állítva nagyjából 4-5 napig áll el. Ha ennél később főznéd meg, pucold meg, vágd össze, forrázd le és tedd a mélyhűtőbe. A spárga nagyon jól fagyasztható.
- Míg a zöld spárgát nem kell megpucolni – legalábbis a friss, vékony hajtásokat nem, csak a fás végét kell levágni –, addig a fehér spárgát minden esetben meg kell pucolni, majdnem egészen a csúcsáig, és természetesen el kell távolítani a fás részeit.
- A spárgát érdemes egy kevés citromos-sós vagy enyhén cukros vízben megfőzni, így a kesernyés mellékíze teljesen eltüntethető.
Mivel most valóban jó áron juthatsz hozzá, érdemes lehet kipróbálnod a most következő receptet vagy bármilyen más receptet, amiben a spárgáé a főszerep!