A csodálatos petrezselyem - miért edd minél többször?

petrezselyem, fűszer, Forrás: Pexels.com/Suzy Hazelwood
A petrezselyem az egyik legnépszerűbb fűszernövény itthon, ám még így is sokkal kevesebbet használjuk, mint kellene - pedig rengeteg szuper hatása van, amiket érdemes kiaknázni!

A petrezselyem a Földközi-tengernél őshonos növény, két leggyakoribb típusa a francia göndör levelű és az olasz lapos levelű. Köztudottan hasznos a magas vérnyomás, allergia és a gyulladásos megbetegedések enyhítésére - ezért is az egyik leghatékonyabb növényként tartják számon a betegségmegelőzésben.

A következők miatt különösen fontos lenne hetente jópárszor fogyasztanod!

Tápanyagban gazdag

Ugyan tartalmaz szénhidrátot, fehérjét és egy kevés zsírt, a rost, A, C, K-vitamin, folát és kálium tartalma is jelentős. A K-vitamin tartalom a véralvadáshoz és a csontok egészsége szempontjából nagyon fontos. Ráadásul antioxidáns-tartalma is kiemelkedő: gazdag a flavonoid nevű antioxidánsban, a tanulmányok szerint ezek segítenek csökkenteni a vastagbélrák, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát. Érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy a szárított petrezselyem sokkal több antioxádánst tartalmaz: pontosan 17x annyit, mint a friss!

Forrás: Pexels.com/ella olsson

Erősíti a csontokat

A petrezselyem gazdag K-vitaminban, ami nélkülözhetetlen tápanyag a csontok optimális egészségéhez. A magas tápanyagtartalmú ételek fogyasztása a törések kockázatának csökkenésével és a csont ásványi sűrűségének javulásával függ össze - ezért is érdemes sok mindent petrezselyemmel enned!

Hozzájárul a szem egészségéhez

A petrezselyem luteint, zeaxantint és béta-karotint tartalmaz - azokat a növényi vegyületeket, amelyek védik a szem egészségét, és csökkenthetik bizonyos, az életkorral összefüggő szembetegségek, például az AMD (időskori makula degeneráció) kialakulásának a kockázatát.

A cikk további részét a runnersworld.hu-n olvashatod!

7 fűszernövény, amit érdemes fogyasztanod