A szüret jegyében: szőlővel készülő ételek és boraik
Antipastik és sajtok mellé zseniális!
Léteznek olyan nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető ételek, amelyekhez – egyszerűségük ellenére – remekül párosíthatók borok, azonban ha se főzni, se az előkészületekkel bíbelődni nincs kedvünk és időnk, egyszerűen dobjunk össze egy antipasti- vagy sajttálat! A hozzávalókat – olívabogyó, sonka, szalámi, kolbász, sajtok, aszalt paradicsom, articsókaszív stb. – készen beszerezhetjük, viszont semmiképpen ne felejtsük le a tálról a zamatos fehér- és/vagy kékszőlőszemeket sem, remek kísérői ezeknek a falatoknak. Már csak ropogós baguette-re, valamint borra lesz szükségünk, és máris készen van egy csodás vacsora vagy vendégváró tál, amelyhez válasszunk könnyedebb, finom savú, de karakteres borokat, mint amilyen például 1014 prémium sorozatunk elegáns Szürkebarát tétele.
Kecskesajtos salátához is mennyei!
A legtöbb salátának az az előnye, hogy egyáltalán nem kell hosszú ideig a konyhában tenni-venni, egy kecskesajtos salátának pedig tényleg pár perc az elkészítési ideje. Csupán különféle salátalevelekre (rukkola, endívia, római saláta, cikória stb.), kecskesajtra, némi pirított sonkára és szőlőszemekre lesz szükség, no meg a saláta lelkére, az öntetre. Ez utóbbit készíthetjük akár szőlőmagolajból is, az öntet savas közegét pedig akár verjus-vel vagy borecettel is biztosíthatjuk. A kecskesajt „szereti” a frissebb, aromásabb borokat, így próbáljunk ki hozzá egy jó savú, aromáiban intenzív, vegetális tónusú bort, mint amilyen például Mátra sorozatunk Sauvignon Blanc-ja.