4 közkedvelt étel, ami növelheti a demencia kockázatát: ezeket kerüld, amennyire csak tudod!
![Borítókép: 4 közkedvelt étel, ami növelheti a demencia kockázatát: ezeket kerüld, amennyire csak tudod!](https://cms.static.marquardmedia.hu/data/cikk/348/348154.1160x480.jpg)
Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az, hogy törekedjünk az egészséges táplálkozásra. Nyilvánvaló, hogy az nem probléma, ha néha-néha becsúszik egy-egy egészségtelenebb étel, azonban nagyon fontos, hogy törekedjünk az egészséges egyensúlyra, és a változatos, vitaminokban gazdag étkezésre. Azonban amikor az egyensúly eltolódik, és túlnyomórészt leginkább egészségtelenül táplálkozunk, akkor bizony akár olyan komoly betegségek kockázatát is növelhetjük, mint például az Alzheimer-kór, legalábbis egyes tanulmányok erre engednek következtetni.
Ugyanis egy kutatás során olyan emberek étkezési szokásait vizsgálták, akik Alzheimer-kórban szenvednek. Majd ezen szokásokat összehasonlították egészséges emberek étkezési szokásaival. Ezek alapján pedig azt vizsgálták, hogy mely ételek azok, melyek esetlegesen hajlamosíthatnak az adott betegség kialakulására.
![](https://cms.static.marquardmedia.hu/data/cikk/348/348155.640.jpg)
Az elemzés pedig arra jutott, hogy a húsalapú, feldolgozott élelmiszerek és a betegség kialakulása között komoly összefüggés fedezhető fel. A vizsgálat eredményeiből az is kiderült, hogy a demens csoportba tartozó emberek kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak rendszeresen, sőt szintén érdekesség, hogy a vörös- és fehérborfogyasztásuk is sokkal alacsonyabb volt.
Fontos tudni, hogy a demencia maga számos tényezőtől függ, természetesen állhatnak genetikai okok is a hátterében, de ezentúl függhet a táplálkozástól, az edzettségi szinttől, az alvási szokásoktól, sőt akár kapcsolódó betegségektől is. Így teljesen konkrét következtetést nem lehet levonni, azonban az tény, hogy felfedezhető összefüggés az étkezési szokások és a betegség kialakulása között.