A gyümölcs, ami ötödével csökkentheti a szívbetegség kialakulásának kockázatát
![áfonya,táplálkozás,egészség](https://cms.static.marquardmedia.hu/data/cikk/245/245767-afonya-taplalkozas.1200x630.jpg)
Akár 20 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki szívbetegség azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak áfonyát.
Kutatók a bogyós gyümölcs hatásait vizsgálták: a résztvevők egyik csoportjának minden nap meg kellett inniuk egy pohár áfonyalevet (200 g gyümölcsből készült), aztán a szakértők megnézték, hogyan hatott az ital a szervezetükre. A másik csoport placebót kapott. A résztvevők vérnyomását, vizeletét is megvizsgálták, de vért is vettek tőlük.
A szakértők szerint drámai eredményről lehet beszélni, ugyanis mindössze 2 órával az áfonyalé elfogyasztása után sokat javult a résztvevők ereinek állapota, egy hónap áfonyafogyasztás után pedig csökkent a vérnyomásuk.
Bár sokkal jobban jársz, ha frissen, nem pedig gyümölcslé formájában fogyasztasz áfonyát (hiszen így több rostot viszel be a szervezetedbe), a hatás akkor is érezhető, ha inkább iszod, mintsem eszed. A kutatók szerint az áfonyában lévő antocinaninoknak köszönhető az áldásos hatás - ezek az anyagok felelnek a gyümölcs kék színéért is.
Ezt a hatást te is elérheted, naponta 200 gramm áfonya elfogyasztásával!
![](https://cms.static.marquardmedia.hu/data/cikk/245/245768.gif)