Ha jót akarsz magadnak, ezt a fokhagymásvaj-receptet te is elkészíted!
Én személy szerint imádom a fokhagymás vajat, ezért rendszerint mindig tartok belőle egy-két adaggal a hűtőnkben és/vagy mélyhűtőnkben. Korábban egy egyhetes koppenhágai látogatásom alkalmával szinte minden nap ezt ettünk reggelire a barátaimmal némi friss bagett kíséretében. Azóta ez az egyik legkedvesebb csemegénk itthon is, amit reggelire, vacsorára vagy akár ebédre is szívesen fogyasztunk.
A vajas bagett elkészítése nem nagy ördöngösség, ha van otthon fokhagymás vajad, amiből dolgozhatsz: a bagetteket be kell vagdosni egy késsel, mintha csak felszeletelni akarnád, de mindezt úgy, hogy csak kisebb bevágásokat, zsebeket ejtesz rajta, ahová aztán a felszeletelt jéghideg vajat teszed. Ezután már csak be kell dobnod a sütőbe pár percre.
De ezt a vajat nem csak pékárukkal tanácsos ám fogyasztani, hanem főzéshez is érdemes használni, mert, mint mondtam, a legegyszerűbb harapnivalókat is feldobhatod a segítségével. Tökéletesen illik például frissen kifőtt tagliatelléhez, tortellinihez vagy raviolihoz – igazából bármilyen tésztához –, rizottóhoz, halhoz vagy húshoz, párolt vagy grillezett zöldségekhez, de még egy egyszerű héjában sült burgonyához vagy krumplipüréhez is.
De térjünk is vissza ehhez a fokhagymásvaj-recepthez. Számtalan pozitívuma mellett én még azt is imádom benne, hogy a vaj–fokhagyma alapkombinációt úgy variálhatod kedved szerint, ahogy csak szeretnéd. Én mindig csempészek például bele egy kis zöldfűszert: petrezselymet, kakukkfüvet, bazsalikomot, metélőhagymát vagy rozmaringot. Ezeket annak függvényében használom aztán fel, hogy épp mit főzök. A sült húsokhoz a rozmaringos és a kakukkfüves változat szerintem a legjobb, ahogyan a tésztákhoz véleményem szerint a bazsalikomos és a petrezselymes a legütősebb, persze ez csupán ízlés dolga. Ezekkel a fűszerekkel már önmagában is isteni lenne a végeredmény, de én szoktam még csavarni rajtuk egyet. Két titkos összetevőm is van, amit még előszeretettel talicskázok bele a fokhagymásvaj-receptembe: az egyik az ütős chili, a másik pedig, ami az egészet frissebbé és pikánsabbá teszi, a citrom. Ennek érdemes levét és reszelt héját is használni a tökéletes végeredmény érdekében. Csak zárójelben jegyzem meg: ez fűszeres vaj grillezett kukoricára kenve komoly függőséget okoz!
De nem is szaporítanám tovább a szót, inkább mutatom a fokhagymás vaj receptjét!
Ha nem ennétek meg egy hét alatt, vagy nagyobb menyiségben készítenéd el, hogy a jövőben bármikor elő tudd kapni a hűtőből, porciózz ki adagokat egy alufóliára, majd hengergess belőle rudakat. Az így elkészült vajcsomagocskák hónapokig elállnak a mélyhűtőben és szükséged lenne belőlük egy adagra, akkor csak bele kell mártanod egy kést meleg vízbe, majd levágnod egy akkora darabot a megfagyott vajból, amekkorára éppen szükséged van.