8 filléres, mégis finom ebéd recept, ami jól jöhet a hónap végén
Sajnos mindenki tapasztalja, hogy az utóbbi két évben szinte mindennek durván emelkedett az ára, így jóval szélesebbre kell nyitnunk pénztárcánkat az élelmiszerboltokban is. Hüledezve nézzük, hogy a zöldség sokszor drágább, mint a hús, sőt a gyerekek egyik kedvenc étele, a sajtos-tejfölös tészta is lassan luxusnak számít a jelenlegi árak mellett, pedig az korábban tényleg filléres fogás volt. Ideális esetben legalább a gyerkőcök hétköznap kapnak ebédet a bölcsiben/oviban/iskolában (bár ennek az ára is emelkedett, a minőség persze nem), de a felnőttek étkezése egyre nagyobb kihívást jelent. Az otthon előre főzés még mindig olcsóbb, mint házhoz rendelni vagy ebédszünetben kiugrani a közeli étterembe, kifőzdébe, kantinba, de a menütervezésnél már egyre inkább figyelembe kell venni a hozzávalók aktuális árát.
Jó hír, hogy hamarosan itt a nyár, egyre több zöldségnek és gyümölcsnek lesz szezonja, ami az árakra is pozitív hatással lesz. Még többet spórolhatnak azok, akik saját maguknak tudnak termeszteni. Nekik érdemes egyébként már a következő hónapokra is gondolni, és eltenni a kert (vagy balkon) finomságait későbbre, például befőzéssel vagy lefagyasztva. De ha nincs veteményeskertünk, akkor is betárazhatunk a szezonális zöldségekből, gyümölcsökből, amikor kedvező az áruk. A cukkini például lereszelve hosszú ideig eláll a mélyhűtőben, és a főzeléktől kezdve a süteményig sok minden készíthető belőle.