Spenótos lepény

Borítókép: Spenótos lepény
Más néven erbazzone. Jó kis vendégváró finomság.

Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók (6–8 vagy több személyre):

• 40 deka fagyasztott spenót
• 2 csomag (2 lap) mélyhűtött leveles tészta
• 1 evőkanál olívaolaj (+ a tálaláshoz)
• 2 evőkanál vaj
• 1 nagy fej hagyma
• 1-2 gerezd fokhagyma
• 2 tojás
• 1 kávéskanál tengeri só
• 20 deka frissen reszelt sajt (parmezán, grand padano vagy más karakteres kemény sajt)
• 1 deci zsemlemorzsa

1. Forrósítsd fel az olajat egy serpenyőben, add hozzá a vajat, pirítsd meg benne a finomra vágott hagymát.

2. A felengedett spenótot csavard ki, aztán vagdosd kisebb darabokra. A szétnyomott fokhagymát egy picit pirítsd együtt a hagymával, aztán jó alaposan keverd össze a spenóttal.

3. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. A tésztalapokat nyújtsd ki egy kicsit. Terítsd bele őket a tepsibe. Ha kell, középen ragaszd össze őket egy kis hideg víz segítségével.

4. Egy tálban keverd össze a tojásokat, a sót, a reszelt sajtot és a zsemlemorzsa nagy részét. Add hozzá a kihűlt spenótos keveréket is. Ha túl híg, sűrítsd prézlivel.

5. Kanalazd a tölteléket a tészta közepére úgy, hogy alul-felül legalább egy-egy centit hagysz, és hogy a két végén lelógó tészta elég nagy maradjon ahhoz, hogy visszahajtva lefedje az egészet. Hajtsd rá kétfelől, és egy kis hideg víz segítségével körbe-körbe szorosan ragaszd össze a felső és az alsó tésztalapot.

6. A tetejét megkenheted olívaolajjal és szórhatsz rá még egy kis sót. Szurkáld meg villával, és dugd előmelegített, 200 fokos sütőbe fél órára.

7. Vágd fel négyzet alakú darabokra, és forrón tálald.

Szöveg: Simándi Júlia, Fotó: Aaron lclean / acpsyndication.com