Vegán sütőtökös finomságok őszi napokra: gyorsan elkészíthetők és a gyerekek is imádják

Borítókép: Vegán sütőtökös finomságok őszi napokra: gyorsan elkészíthetők és a gyerekek is imádják Forrás: Getty Images
A sütőtökszezon még csak most kezdődik igazán, így hoztunk is 3 szuper ötletet, hogy miként hasznosítsd úgy a konyhában változatos módon ezt az értékes őszi alapanyagot, hogy azt az egész családban mindenki imádja.

Nem kell órákat a konyhában állni ahhoz, hogy ínycsiklandozó finomságok készüljenek. A következő recept-tippek mindegyike tényleg teljesen egyszerű, könnyű, pár alapanyag szükséges csak hozzá, nem utolsó sorban tápanyagokban is bővelkednek és a legkisebbektől a legnagyobbakig bárki szívesen fogyasztja majd a hűvös őszi estéken.

Sütőtökös curry

Egy igazán különleges ízvilágú étel, ami nagyon gyorsan elkészíthető

Hozzávalók:

- 500 g sütőtök, megtisztítva és kockákra vágva

- 1 közepes hagyma, apróra vágva

- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva

- 1 evőkanál currypor

- 1 doboz kókusztej (400 ml)

- 1 doboz konzervált csicseriborsó (400 g), lecsepegtetve

- Só és bors ízlés szerint

- Friss koriander a díszítéshez

- Rizs vagy naan kenyér az adagoláshoz

Elkészítés:

Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes hőmérsékleten. Adj hozzá hagymát és fokhagymát, majd párold üvegesre. Keverd hozzá a curryport, majd add hozzá a sütőtököt és a kókusztejet. Főzd a sütőtököt, amíg puha nem lesz (kb. 15-20 perc). Adj hozzá a lecsepegtetett csicseriborsót, majd főzd további 5 percig. Sózd és borsozd ízlés szerint. Tálald rizzsel vagy naan kenyérrel, és szórd meg friss korianderrel.

Forrás: Getty Image

Sült sütőtök-krémleves

Az örökzöld kedvenc krémleves, ami ebben a kiadásban attól lesz különleges, hogy a hozzávalókat előtte egy tepsiben sütöd össze.

Hozzávalók:

- 500 g sütőtök, megtisztítva és két félbe vágva

- 2 db közepes méretű édesburgonya (ez adja majd a leves sűrűségét)

- 1 közepes méretű paradicsom

- 1 közepes lilahagyma

- 3 gerezd fokhagyma

- 2 evőkanál olívaolaj vagy 5 dkg vaj

- 1 evőkanál méz

- 2 teáskanál mustár

- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió

- 4 csésze zöldségalaplé

- Só és bors ízlés szerint

- A díszítéshez: friss petrezselyem vagy koriander, és tányéronként 1 teáskanál tökmagolaj

- Feltétként: pirított tökmag, zsemlekocka, vagy reszelt sajt ízlés szerint

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt, és egy nagyobb kivajazott tepsiben készítsd össze a hozzávalókat, majd süsd meg 200 fokon az összes zöldséget, amíg a tök elkezd megpirulni (kb. 20-25 perc). Egy fazékban forrald fel, vagy készíts leveskockából kb. 2 liter alaplevet és add hozzá a készre sült összetevőket, és ízlés szerint a fűszereket. Keverd össze, használj botmixert vagy turmixgépet a leves elkészítéséhez, végül még sózd, borsozd igény szerint. Tálald melegen, az ajánlott feltétekkel.

Sütőtökös zabkása

Dobd fel az egyhangú és szürke őszi reggeleket, bátran használj a zabkásához is sütőtököt!

Hozzávalók:

- 1 csésze zabpehely

- 2 csésze növényi tej (pl. mandulatej vagy kókusztej)

- 1 csésze sütőtök püré (előkészítheted sütőtök főzéssel és turmixolással)

- 1/4 csésze juharszirup vagy datolya szirup

- 1 teáskanál őrölt fahéj

- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió

- 1/4 teáskanál őrölt gyömbér

- Egy csipet só

- Friss gyümölcsök vagy diók a tetejére

Elkészítés:

Egy közepes lábosban keverd össze a zabpelyhet, növényi tejet, sütőtök pürét, juharszirupot és fűszereket. Melegítsd közepes lángon, és főzd, amíg a zabpelyhek megpuhulnak és a keverék besűrűsödik (kb. 10-15 perc). Tálald friss gyümölcsökkel vagy diókkal megszórva.

Kattints galériánkra további mennyei sütőtökös receptekért!