A tojásételek királya: klasszikus Eggs Benedict recept
![eggs benedict,tojás,recept,hollandi mártás,buggyantott tojás](https://cms.static.marquardmedia.hu/data/cikk/260/260797-eggs-benedict-tojas.775x400.jpg)
Elsőre talán félelmetesnek tűnhet az Eggs Benedict elkészítése, de kis gyakorlással könnyen elsajátítható, és mondanunk sem kell, minden ráfordított percért kárpótol majd az ízélmény. Persze egyszerűsíthetsz is a recepten azzal, hogy nem te készíted el hozzá az angol muffint, vagy akár azzal, hogy nem a klasszikus módon készíted el a buggyantott tojást, hanem annak egy könnyített technikájával. Vagy így, vagy úgy, mindenképp érdemes tenni vele egy próbát. Mutatjuk a receptet!
Eggs Benedict
![eggs benedict,benedek tojás,recept,hollandi mártás,buggyantott tojás](https://cms.static.marquardmedia.hu/data/cikk/260/260918-eggs-benedict-benedek-tojas.640.jpg)
Eggs Benedict
Hollandi mártás
- 4 db tojássárgája
- 10 dkg vaj
- 0,5 citrom leve
- só, bors
Elkészítése: Olvaszd fel a vajat, majd tedd félre. A tojássárgájákhoz adj egy kanál hideg vizet és keverd habosra elektromos habverővel. Egy kis lábasban forralj vizet, majd tedd fölé egy lábasban a kikevert tojássárgákat (semmiképp ne érjen a tál a vízbe). Habverővel folyamatosan kevergetve főzd a vízgőz fölött 3-4 percig, majd vedd le és apránként keverd hozzá a vajat. Nyomd bele a citromlevét, sózd, borsozd ízlés szerint.
Tojás
- 4 db tojás
- só, bors ízlés szerint
- 1 tk. ecet
Elkészítése: Forralj vizet, sózd meg, adj hozzá egy kupak ecetet, vedd vissza alatta a lángot úgy, hogy a víz épp csak gyöngyözzön. Üsd a tojást egy tálba, egy kanál segítségével készíts a lábasban vízörvényt és pontosan a közepébe öntsd bele a tojást. Hagyd, hogy az örvény egy burkot képezzen a fehérjéből, ami bevonja majd a tojássárgáját. Főzd pontosan 3 percig, majd dobd át egy hideg vízzel megtöltött tálkába.
Sonka
- 15 dkg prosciutto vagy pancetta
Elkészítése: Melegítsd elő a sütőt és közben bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Tedd bele a sonkaszeleteket és süsd őket ropogósra pár perc alatt.
English muffin
- 28 dkg finomliszt
- 2 tk. instant élesztő
- 1 ek. cukor
- 1 tk. só
- 0,5 ek. vaj
- 1,5 dl tej
- 2 ek. kukoricaliszt
Elkészítése: Keverd el langyos tejben a cukrot, a vajat és az élesztőt. A lisztet szitáld át, majd add hozzá a tejet és a sót, alaposan dolgozd össze és hagyd pihenni egy órán keresztül. Ezután nyújtsd ki, majd szaggasd ki a muffinokat egy pohár segítségével, forgasd meg őket kukoricalisztben és újabb egy órán keresztül pihentesd. Serpenyőben süsd őket 4-5 percen keresztül, oldalaként.
Összeállítás
Vágd félbe a muffinokat, majd vajazd meg, tegyél mindegyikre egy-két szelet sonkát, majd mehet rá a tojás, a hollandi mártás, némi só és frissen őrölt bors.